Zupa czosnkowa
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 główka czosnku
2 kromki czerstwego chleba lub 2 grzanki
5 szklanek bulionu warzywnego
2 jajka
1/3 szklanki oleju ryżowego
1/4 łyżki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Posiekać czosnek i podsmażyć go na łyżce oleju ryżowego, dodać pokruszony chleb. Następnie dodać słodką paprykę, wlać gorący bulion i gotować 30 min na małym ogniu. Jajka roztrzepać widelcem, połączyć z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia zanim zupa się zagotuje. Przyprawić solą himalajską i ostrą papryką. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Tagi: czosnek, chleb, grzanki, bulion warzywny, jaja, olej ryżowy, ostra papryka, słodka papryka, natka pietruszki, sól himalajska