Zupa cebulowa – krem
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 l bulionu
4 duże cebule
15 dag startego żółtego sera
4 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
grzanki
100 ml białego wytrawnego wina
sól himalajska
pieprz
koperek
tymianek
pietruszka
Sposób przygotowania:
Obierać cebulę i pokroić w kostkę, następnie przesmażyć na silnie rozgrzanym oleju kokosowym. Dolać wino i odparować na małym ogniu. Zalać bulionem, ostrożnie zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Podawać z grzankami i startym żółtym serem.
Tagi: bulion, cebula, ser, koperek, tymianek, pietruszka, olej kokosowy, czosnek, grzanki, wino, sól himalajska, pieprz