Na to masz dziś ochotę?

Zupa cebulowa – krem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 4 osób
  • 212,5 kcal / porcję

Składniki:

1 l bulionu
4 duże cebule
15 dag startego żółtego sera
4 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
grzanki
100 ml białego wytrawnego wina
sól himalajska
pieprz
koperek
tymianek
pietruszka

Sposób przygotowania:

Obierać cebulę i pokroić w kostkę, następnie przesmażyć na silnie rozgrzanym oleju kokosowym. Dolać wino i odparować na małym ogniu. Zalać bulionem, ostrożnie zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Podawać z grzankami i startym żółtym serem.

Tagi: bulion, cebula, ser, koperek, tymianek, pietruszka, olej kokosowy, czosnek, grzanki, wino, sól himalajska, pieprz