Na to masz dziś ochotę?

Krem czosnkowy z grzankami

Kategoria przepisu: Obiad

  • 70 minut
  • dla 4 osób
  • 556,5 kcal / porcję

Składniki:

3 duże ziemniaki
3 pietruszki
2 marchewki
1 por
1 niewielki seler
mały kawałek rosołowej wołowiny
1 duża główka czosnku polskiego
200 ml jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
2,5 litra wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 kawałków pieczywa pełnoziarnistego
sól himalajska i pieprz do smaku

olej ryżowy

Sposób przygotowania:

Krem:
Obrać i pokroić warzywa w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Wlać 2,5 l wody, dodać wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 1 godzinę. Zdjąć z ognia, wyjąć wołowinę. Dodać ząbki czosnku, jogurt, sól i pieprz do smaku. Zmiksować tak, by powstał krem.

Grzanki:
Pokroić pieczywo w kostkę. Rozłożyć na blasze, skropić wcześniej przygotowanym olejem ryżowym z dodatkiem wyciśniętych dwóch ząbków czosnku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200oC, aż się zrumienią.
Podawać gorący krem posypany grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Tagi: ziemniaki, pietruszka, marchewka, por, seler, wołowina, jogurt kozi, jogurt owczy, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, pieczywo pełnoziarniste, sól himalajska, pieprz, olej ryżowy