Barszcz
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
Zakwas:
6 łyżek mąki żytniej razowej
1 łyżka mąki pszennej razowej
1 ząbek czosnku
wysuszona skórka razowego chleba
Wywar:
1 korzeń selera
2 pietruszki
1 cebula
2 garści suszonych grzybów
natka pietruszki
kilka łodyżek selera naciowego
Sposób przygotowania:
Zakwas:
Mąkę (oba rodzaje) należy wsypać do glinianego garnka i zalać ją przegotowaną, letnią wodą. Dodać ząbek czosnku, szczyptę soli himalajskiej i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, którą należy zostawić w garnku. Dodać wysuszoną skórkę razowego chleba, przykryć lnianą serwetką i zostawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach po lekko kwaśnym zapachu można poznać, że zakwas jest gotowy do dalszej pracy.
Wywar:
Warzywa pokrojone w kostkę i grzyby ugotować do miękkości. Następnie wlać do wywaru zakwas, doprowadzić do wrzenia i zostawić na małym ogniu przez 5 min. Barszcz można jeść jako „czysty” lub z ugotowanymi warzywami. Dobrym uzupełnieniem są także ziemniaki, brązowy ryż lub ulubiona kasza.
Tagi: mąka żytnia razowa, mąka pszenna razowa, czosnek, chleb razowy, seler, pietruszka, cebula, grzyby, pietruszka, seler naciowy, sól himalajska