Wieprzowina z warzywami po chińsku
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
600 g schabu wieprzowego
2 marchewki
3 łyżki pędów bambusa
5 grzybów mun
1 mała cebula
4 łyżki sosu orientalnego słodko-pikantnego
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 szklanki wrzątku
1 łyżka oleju ryżowego do smażenia
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab w całości włożyć do garnka, dodać posiekany czosnek i imbir, dolać dwie szklanki wrzątku i sos orientalny, zagotować. Gotować na wolnym ogniu, obracając co jakiś czas kawałek mięsa dotąd, aż będzie miękki. Marchew pokrojoną w krążki, cebulę posiekaną w piórka i pędy bambusa usmażyć na oleju ryżowym. Odlać wodę z mięsa. Lekko przestudzoną wieprzowinę pokroić w paski, przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z warzywami. Dodać grzyby mun, sos słodko-pikantny i pieprz do smaku, piec przez 30 min w 200°C.
Tagi: schab wieprzowy, marchewka, pędy bambusa, grzyby mun, cebula, sos orientalny, czosnek, imbir, olej ryżowy