Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Ziemniaki

Sposób na ziemniaka!

Irys, Irga, Bryza, Alma – to te popularniejsze z odmian ziemniaków, których w Polsce jest ponad 130. Te odmiany dzieli się na 4 klasy: A, B, C i D, do gotowania nadają się pierwsze trzy. Klasa A – mokra, zwarta, jest najlepsza do sałatek; B – uniwersalna, do gotowania, nie rozsypuje się, C – mączysta, o dużej zawartości skrobi, idealna na kopytka, placki i pyzy.

Przynajmniej tyle, co odmian w Polsce, mamy przepisów i sposobów na przyrządzenie ziemniaków. Klasyka to gotowane z dodatkiem soli – warto wrzucić do garnka kilka gałązek koperku lub natki – doda to smaku. Klasyczne puree to odparowane utłuczone ziemniaki, wymieszane na małym ogniu z masłem i podgrzanym mlekiem. Wiosną i latem zajadamy się ugotowanymi młodymi nieobranymi ziemniakami, wyszorowanymi wcześniej szczoteczką, podanymi z kefirem lub zsiadłym mlekiem i koperkiem. Palce lizać! Latem i jesienią warto poświęcić czas i upiec ziemniaki w ognisku lub na grillu (tu warto je wcześniej podgotować). Zimą zaś, zajadamy się zapiekankami, ziemniakami z pieca pieczonymi razem z kurczakiem. Polecamy słynne ziemniaki Dauphine – obrane ziemniaki kroimy w cienkie 3-4-mm plasterki i gotujemy przez ok 3 minuty w mleku i śmietance wymieszanych w proporcjach 1:1 z dodatkiem ząbków czosnku. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy plasterki ziemniaków i układamy je płasko w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy śmietanką z gotowania tak, żeby wierzch potrawy pokrywała cienka warstwa płynu i posypujemy startym żółtym serem o wyrazistym smaku (w oryginale – szwajcarskim gruyere). Zapiekamy w 180°C przez ok 30 minut, aż ziemniaki będą złote.

Nie możemy też zapomnieć o innych, popularnych potrawach i formach ziemniaków. Chyba najpopularniejsze dziś to – jednak! – frytki. W kuchni polskiej zajadamy się też kopytkami (w kuchni włoskiej to gnocchi), plackami ziemniaczanymi (w kuchni szwedzkiej zwane rosti), pyzami z okrasą (to specjalność kuchni warszawskiej), wielkopolskie prażuchy, wschodniej kiszce ziemniaczanej, kartaczach, cepelinach i innych. I każda rodzina ma swój sprawdzony sposób na ziemniaka!