Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Wołowina

Ogromne spektrum dań…

Klasyczny niedzielny obiad kojarzy nam się z pieczonym kurczakiem z ziemniakami i surówką, ale dla Brytyjczyków jest to „Sunday roast” czyli pieczony rostbef z ziemniakami, yorkshire puddingiem, sosem i warzywami.

Sławę na cały świat zyskały dania z polędwicy wołowej, choć na co dzień przygotowujemy ich zmodyfikowane wersje z tańszymi kawałkami wołowiny. To Stroganow o rosyjskich korzeniach (w oryginale gulasz z grzybami przyrządzany z polędwicy wołowej), angielska wołowina a la Wellington (polędwica z farszem z grzybów upieczona w cieście francuskim), włoskie tournedos a la Rossini (befsztyki na grzankach z truflami i foie gras) i nasz polski tatar (siekana surowa polędwica z dodatkami). Lista popularnych dań z wołowiną jest długa, np. francuska wołowina po burgundzku, Włosi mają bistecca alla Fiorentina (stek z grilla) i carpaccio (cienkie plastry surowej sezonowanej wołowiny), Austriacy – znane również w Polsce sznycle, Anglicy – sunday roast i kanapkę z rostbefem, Szwedzi – klopsiki z sosem i żurawiną, Węgrzy – naleśniki Hortobágyi, z Meksyku pochodzi chili con carne, w Argentynie zajadają się stekami, a my mamy nasze polskie zrazy.

Na koniec nie możemy zapomnieć o daniu które już na stałe wpisało się do naszej kuchni, szczególnie letniej grillowej – hamburgerach!