Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Woda

To życie…

To życie i nie ma w tym przesady. I to mimo tego, że nie ma wartości energetycznej – bo ma zero kalorii. Stanowi podstawowy składnik w kuchni, który wszechstronnie wykorzystujemy. Do gotowania, do rozrzedzania, do rozprowadzania, do rozpuszczania. W kuchni obecna w trzech stanach – stałym, czyli lodu; ciekłym i lotnym – gdy gotujemy na parze, albo w ogóle gotujemy: ziemniaki, zupę, sosy, szklimy cebulę.

I choć neutralna, to woda jednak ma smak! W zależności od ilości składników mineralnych mamy wodę źródlaną lub mineralną. Im więcej minerałów, tym smak wody jest wyraźniejszy. Informacje o składzie wody znajdziesz w lokalnych wodociągach (dziś w wielu miejscach można pić „surową”, nieprzegotowaną wodę z kranu) lub w gminie, a jeśli kupujesz wodę butelkowaną – na etykiecie. Tak, woda powinna nam dostarczać składników mineralnych – magnezu, wapnia, wodorowęglanów oraz siarczanów, które są odpowiedzialne za prawidłowe działanie naszego organizmu. Ale uwaga – wody tzw. lecznicze, ze źródeł uzdrowiskowych, pijmy pod kontrolą lekarza – mają składniki mineralne, które w nadmiarze mogą szkodzić.