Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Udziec z indyka

W mięsie z udźca z indyka znajdziemy:
• witaminy: B12 i B2
• niacyna
• potas
• fosfor

Mięso z indyka jest sycące i bardzo smaczne. Jednocześnie jest mięsem wymagającym – bardzo łatwo je przesuszyć podczas obróbki termicznej. Nie powinniśmy się jednak zniechęcać, zwłaszcza, że mięso z indyka dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
W udźcu z indyka znajdziemy m.in. witaminę B12 (1,70 µg/100 g), witaminę B2 (0,256 mg/100 g), niacynę (9,04 mg/100 g), potas (384 mg/100 g) i fosfor (213 mg/100 g). Witamina B2 pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek. W duecie z niacyną pomaga także zachować zdrową skórę. Dodatkowo, niacyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, a fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
Mięso z udźca indyka warto wykorzystać do przyrządzenia domowej wędliny, kotlecików mielonych czy też jako bazę do pożywnego risotto. Udziec idealnie nadaje się do pieczenia lub duszenia.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina B12: 1,70 µg (68%)*
Witamina B2: 0,256 mg (18,28%)*
Niacyna: 9,04 mg (56,5%)*
Potas: 384 mg (19,2%)*
Fosfor: 213 mg (30,42%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005