Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Tymianek

Roślina kontrastów…

Tymianek to roślina kontrastów: charakteryzuje się ostrym, pikantnym a zarazem ciepłym i przyjemnym aromatem. Jego smak – wyrazisty a zarazem odświeżający to zasługa obecności lotnego olejku: tymolu. Tymianek najczęściej dodaje się do treściwych potraw – mięsa, ryb, gulaszów czy zup. Doskonale usuwa specyficzny zapach morskich ryb. Wystarczy natrzeć nim mięso i odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Przyprawa ta dobrze komponuje się z cytryną, czosnkiem i bazylią. Można go także dodać do chleba, masła ziołowego, aromatyzowanego octu czy musztardy, a także do zapiekanek z dodatkiem roślin strączkowych.

Tymianek jest wyjątkowo krzepką rośliną – bardzo długo zachowuje jędrność. Pęczek świeżego tymianku z powodzeniem utrzyma świeżość w lodówce przez ponad tydzień. Można go też zamrozić, owijając całe gałązki folią. W takiej postaci zachowa smak i aromat nawet do kilku miesięcy.