Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Truskawka

Owoc idealny!

Co roku z niecierpliwością wyczekiwana przez miliony Polaków – polska truskawka. Prosto z krzaczka, z łubianki, z dodatkiem cukru (lub bez). Ze śmietaną, jogurtem, kefirem – zmiksuj na śniadanie. Dodaj ją przed jedzeniem do granoli, spróbuj tostów na słodko z kremowym serkiem i plasterkami truskawek. Znakomita jako przekąska sama w sobie – bez dodatków jest niskokaloryczna, ma tylko ok. 32 kcal w 100 g. Dodaj kilka plasterków do zielonej sałaty i skrop octem balsamicznym – połączenie smaków może Cię zaskoczyć!

Świetna na kompot, można z niej zrobić też pyszną zupę owocową. Truskawki wystarczy lekko podgotować, dosłodzić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez durszlak, jak to robiły nasze babcie. Podawać na zimno (lub ciepło), z makaronem i kleksem śmietany. Truskawkowe danie obiadowe to makaron z białym serem i truskawkami, pierogi z truskawkami i śmietaną, albo knedle. Truskawkowy deser zaś – truskawki ze śmietaną, ciasto z truskawkami, babeczki z bitą śmietaną i truskawkami, tartaletki, lody, sorbety… Wykwintnie – truskawki maczane w płynnej czekoladzie. Po prostu palce lizać!

Truskawki wyśmienite są do przetworów, świetnie się mrożą. Korzystajmy z nich, póki trwa na nie sezon!