Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Szpinak

W szpinaku, znajdziesz:
• witaminę C (67,8 mg/100 g)
• witaminę E (1,88 mg/100 g)
• żelazo (2,8 mg/100 g)

Szpinak powinien jak najczęściej gościć w naszym obiadowym menu. Za jego intensywną, zieloną barwę odpowiedzialny jest chlorofil, który jak powszechnie wiadomo posiada właściwości oczyszczające. Warto wspomnieć o zawartości witamin: C i E. Witamina E (1,88 mg/100 g), nazywana witaminą młodości, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Natomiast witamina C (67,8 mg/100 g) pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, dziąseł, zębów i skóry. Witamina C pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. W szpinaku znajdziemy również cenne minerały: potas, wapń, magnez i żelazo. Żelazo (2,8 mg/100 g) pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Ponadto, w szpinaku znajdziemy kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży. Najlepiej sięgać po świeży szpinak, który świetnie sprawdzi się jako baza zielonych koktajli czy składnik sałatek w połączeniu z serami czy owocami, takimi jak gruszki i winogrona. Jeśli lubimy duszony szpinak, możemy najpierw skropić liście odrobiną cytryny, dzięki czemu zachowają żywy kolor w czasie obróbki termicznej.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina C: 67,8 mg (84,7%)*
Witamina E: 1,88 mg (15,6%)*
Żelazo: 2,8 mg (20,0%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

 

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005