Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Szczypiorek

Z rodziny cebulowatych!

Należy do rodziny cebulowatych, jest – razem z natką pietruszki – chyba najpopularniejszym ziołem na polskich stołach. Lubi się z ziemniakami i nabiałem. Ma delikatniejszy smak od cebuli i szczypioru z dymki, dlatego jest optymalnym rozwiązaniem dla tych, dla których surowa cebula jest za intensywna w smaku i zapachu.

Może być dodatkiem do dań – wystarczy wymienić niedzielną jajecznicę ze szczypiorkiem czy zieloną sałatę z winegretem wzbogaconym szczypiorkiem. Jest też pełnoprawnym składnikiem, np. pysznego twarożku do kanapek, dipu jogurtowego do surowych warzyw, pieczonych połówek ziemniaków z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem – po prostu palce lizać! A na koniec – długą i intensywnie zieloną gałązką szczypiorku możemy udekorować wytrawne dania, czasami wiążąc szczypiorek w kokardkę, czasami przewiązując nim produkty.

Dodatek szczypiorku podkręci smak dań, zielone sałaty i sałatki zyskają charakter. Najlepiej smakuje świeży, dlatego jeśli gotujesz danie ze szczypiorkiem (podobnie jak w przypadku innych świeżych ziół), dodaj go na sam koniec, o ile przepis nie mówi inaczej. Szczypiorek jest dostępny w sklepach przez cały rok, przechowuj go w lodówce – najlepiej w słoiczku z wodą lub zawinięty w mokrą ściereczkę.