Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Suszone pomidory

Włoski przysmak…

Włoski przysmak – suszone pomidory – zadomowiły się u nas już na dobre. Pasują niemal do każdej potrawy – nie tylko śródziemnomorskiej. Można je dodawać do sosów, zapiekanek czy past. Doskonale smakują zarówno na kanapce, jak i w sałatce. Niektórzy stosują suszone pomidory jako przyprawę do bulionów i rosołów. Tradycyjne włoskie pomidory suszone są na słońcu. My możemy zrobić je samodzielnie w domu – wykorzystując do tego piekarnik. Potrzebujemy do tego mięsistych pomidorów, zawierających jak najmniej wody. Usuwamy łyżką gniazda nasienne a następnie przekrojone na połówki układamy na blasze. Już na tym etapie można je posolić czy oprószyć ulubionymi ziołami. Wkładamy je do piekarnika, który nastawiamy na 60-70 stopni. To bardzo ważne, aby warzywa suszyć, a nie piec. Po około 7 godzinach pomidory powinny być ususzone. Wkładamy je do słoików, dodajemy czosnek i zioła, a następnie zalewamy oliwą z oliwek. Tę aromatyczną zalewę możemy również wykorzystywać w dowolny sposób w kulinarnych eksperymentach.