Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Suszone grzyby

Co za aromat!

Suszenie to jedna najstarszych sposobów na przechowywania żywności, które z powodzeniem stosujemy też w nowoczesnej kuchni. Świeże grzyby pachną, ale dopiero te suszone dają wspaniały, kojarzony szczególnie z Wigilią, niepowtarzalny zapach.

Suszone grzyby świetnie sprawdzą się do sosów mięsnych (bitki, zrazy, gulasze) lub solo – np. w sosie do placków ziemniaczanych lub włoskim risotto, do którego potrzebujemy niewiele więcej składników – oliwę, ryż, cebulę, trochę białego wytrawnego wina, wywar (mięsny lub warzywny), trochę masła i ser typu parmezan. Wigilijny klasyk – zupa grzybowa – smakuje nie tylko w czasie świątecznym, a dodatek suszonych prawdziwków do kapusty wigilijnej to podstawa.

Jest kilka metod suszenia grzybów – najlepsza to oczywiście naturalnie, na słońcu lub w suchym pomieszczeniu, w kuchni niedaleko kuchenki. Ci bardziej niecierpliwi wybiorą metodę suszenia w piekarniku (w temperaturze ok. 50°C) lub specjalnej suszarce. W blokach znana jest metoda „na kaloryferze” – też dobra. Najważniejsze, żeby pamiętać, że grzyby przeznaczone do suszenia powinny być oczyszczone z piasku i resztek igliwia, zdrowe i niemyte.

Najczęściej suszymy prawdziwki i podgrzybki. Wysuszone są dość twarde, dlatego zazwyczaj przed dodaniem do dania zalewamy je wrzątkiem lub namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Pamiętajmy, żeby zużyć również aromatyczny płyn pozostały z moczenia grzybów – on też daje smak!