Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Suszona żurawina

Słodko-kwaśny smak…

Słodko-kwaśny smak suszonej żurawiny pasuje i do dań wytrawnych, i słodkich. Dorzuć ją do zielonej sałaty z winegretem, przygotuj z niej sos żurawinowy do pieczonego schabu, dodaj do nadzienia do pieczonego kurczaka. Żurawina wyśmienicie smakuje w maślanych ciasteczkach i keksach, przyozdobi i doda smaku deserom lodowym. Roztop pół tabliczki czekolady i maczaj w niej suszone owoce żurawiny, odstaw na kratkę do zastygnięcia – pyszności! Smakuje też na śniadanie – z domową granolą i jogurtem, w owsiance czy jaglance. Może też być popołudniową przekąską – ale uwaga, trzeba się pilnować. O ile suszona żurawina bez cukru w 100 g ma ok. 310 kcal, tak bardziej powszechna, kandyzowana suszona żurawina ma ich więcej.

Żurawina jest bogata w pektyny, czyli naturalne związki żelujące odpowiedzialne za konsystencję przetworów. Surowa jest kwaśno-cierpka w smaku, przemrożenie jej w zamrażalniku sprawia, że staje się bardziej słodka.