Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Sól himalajska

Szlachetniejsza wersja soli…

Sól himalajska ma barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej. Jest to typ soli krystalicznej – według ekspertów sól ta ma strukturę zbliżoną do struktury diamentu. Nie zawiera też zanieczyszczeń występujących w środowisku w innych częściach globu.
Sól himalajska to oczywiście szlachetniejsza wersja soli, którą możemy z powodzeniem zastąpić sól warzoną w naszej kuchni. Ale to nie jedyne zastosowanie dla tego wyjątkowego kryształu. Możemy wykorzystywać ją m.in. do kąpieli solankowych – rytuałów upiększających a jednocześnie doskonale wpływających na stan naszej skóry. Dość popularne są również płukanki z dodatkiem soli himalajskiej, które korzystnie wpływają na górne drogi oddechowe i struny głosowe. Z tego wyjątkowego budulca zwykle konstruuje się również groty solne – miejsca kojąco działające zarówno na stan ciała, jak i ducha.
W sprzedaży sól himalajska dostępna jest w dwóch postaciach: drobno- lub gruboziarnistej. Warto wybierać tę drugą opcję i rozdrabniać ją w razie potrzeby w domowym młynku – mamy wtedy większe prawdopodobieństwo, że sól nie jest podrobiona.