Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy, zawiera:
• witaminę C (16,5 mg/100 ml)
• witaminę A (99 µg/100 ml)
• witaminę E (1,13 mg/100 ml)
• potas (260 mg/100 ml)

Brakuje Ci pomysłów na smaczny, pożywny, a przede wszystkim lekki podwieczorek? Sięgnij po sok pomidorowy! Nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na bogaty skład minerałowy. Z pomidorami i sokiem pomidorowym kojarzy nam się przede wszystkim likopen. Jest to silna substancja przeciwutleniająca, zwalczająca wolne rodniki. Warto wiedzieć, że likopen z produktów powstałych po przetworzeniu pomidorów wchłania się lepiej niż ten ze świeżych. W soku pomidorowym znajdziemy potas (260 mg/100 ml), który należy do grupy najważniejszych minerałów i odgrywa istotną rolę w organizmie człowieka: pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Warto zwrócić również uwagę na obecność witamin: A, E oraz C. Witamina A (99 µg/100 ml)pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witaminy E (1,13 mg/100 ml) i C (16,5 mg/100 ml) pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo, witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Sok pomidorowy w porównaniu do soków owocowych zawiera mało kalorii, co czyni go produktem polecanym w diecie niskoenergetycznej.

Witaminy i składniki mineralne na 100 ml produktu:
Witamina C: 16,5 mg (20,6%)*
Witamina A: 99 µg (12,4%)*
Witamina E: 1,13 mg (9,4%)*
Potas: 260 mg (13%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

 

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005