Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Soczewica

Kuzynka fasoli i cieciorki!

Soczewica jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu.

Nie wymaga namaczania przed gotowaniem, jak jej kuzynki cieciorka czy fasola. W sklepach dostępne są różne rodzaje ciecierzycy: czerwona w czasie gotowania rozgotowuje się na puree, dlatego używamy ją do zup-kremów – tych zarówno w wersji mięsnej – na rosole, czy wegetariańskiej – na wywarze z warzyw. Taką zupę dopraw np. kuminem, dodaj przesmażoną na maśle cebulę, ząbek czosnku, trochę startego imbiru, płatki chili – zmiksuj. Soczewica to też nadzienie do pierogów czy składnik pasty do kanapek i dipów.

Zielona soczewica po ugotowaniu nie rozpada się – dodaj ją do sałatek i dań, w których zachowanie kształtu jest ważne. W zielonych sałatach, np. z winegretem, doda ona sytości. Pasuje też do sałatek koktajlowych – spróbuj soczewicy z pokrojonym w kostkę burakiem, natką pietruszki i serem typu feta z sosem winegretowym – klasycznym, czosnkowym, z musztardą. Z zielonej soczewicy można upiec pyszny pasztet wegetariański – np. z dodatkiem tartej marchewki i pietruszki, przesmażonej cebuli (tu dodajemy olej lub roztopione masło i jajka – jako spoiwa), doprawiony aromatycznymi przyprawami kuchni indyjskiej – curry, kuminem, chilli, garam masalą. Soczewica lubi się też z pomidorami.