Skrzydełka z indyka
Znakomita przekąska!
Czytaj więcejMięso ze skrzydeł indyka jest ciemne, bardziej wyraziste w smaku od filetów. Ugotujesz na nich rosół, z mięsa i wywaru przygotujesz smaczną galaretkę, udusisz na lekką warzywną potrawkę, albo upieczesz – klasycznie, jak drób. Przed pieczeniem można je zamarynować – np. w czosnku, soli i oleju.
Drób lubi zioła, a gotowanie z ich użyciem to sposób na ograniczenie ilości dodawanej soli. Tymianek, rozmaryn, majeranek, szałwia – dodadzą daniom z drobiu charakteru, ale trzeba pamiętać, że ich smak jest mocny i wyrazisty – należy ich używać z umiarem.
Można też z powodzeniem stosować mieszanki przypraw – zioła prowansalskie (czyli mieszanka tymianku, cząbru, rozmarynu, majeranku, nasion kopru włoskiego – inaczej fenkułu – i lawendy).
Skrzydełka można też zamarynować i upiec w glazurze – np. w połączeniu miodu z sosem sojowym w proporcjach 1:2, z dodatkiem przypraw, np. tartego świeżego imbiru i czosnku oraz soku z cytryny. Skrzydła z indyka doprawione tylko solą i pieprzem, pieczone z dodatkiem masła też będą pyszne. I proste w przygotowaniu.
Warto pamiętać, że w indyku, podobnie jak w kurczaku, kaczce czy gęsi, najbardziej kaloryczna jest – niestety! – pyszna, pieczona chrupiąca skórka.