Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Rzodkiewka

Warto wiedzieć, że:
• jest niskokaloryczna
• można ją jeść na surowo, dusić lub zapiekać
• młode, zielone listki mogą stanowić bazę koktajli

Rzodkiewka to królowa nowalijek. Jej wczesne odmiany są delikatniejsze, późniejsze mają ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak. Najlepiej smakują świeżo zebrane, w czasie przechowywania stają się miękkie. Rzodkiewkę można jeść na surowo, zapiekać lub dusić. W pierwszej wersji są najzdrowsze. Rzodkiewka jest warzywem niskokalorycznym (18 kcal/100 g), co czyni ją bezpieczną przekąską dla osób dbających o linię. Znajdziemy w niej: potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Warto wiedzieć, że 100 g rzodkiewki dostarcza ok. 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dla osoby dorosłej. W 100 g produktu znajdziemy aż 20,6 mg. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, zębów, dziąseł czy skóry. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Rzodkiewka nada wyrazistości twarożkom, kanapkom czy sałatkom. Nie zapominajmy również o liściach rzodkiewki, które warto wykorzystać w kuchni. Młode i zielone listki mogą stanowić smaczną bazę do koktajli.

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005″