Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Ryż brązowy

Ryż brązowy zawiera:
• fosfor (250 mg/100 g)
• magnez (110 mg/100 g)
• tiaminę (0,48 mg/100 g)
• niacynę (407 mg/100 g)
• witaminę B6 (0,49 mg/100 g)

Ryż należy do zbóż bezglutenowych, a to oznacza, że może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej bądź uczulone na to białko. Gatunki ryżu różnią się między sobą kształtem ziarna, jego smakiem czy stopniem oczyszczenia. Brązowy ryż stanowią ziarenka, które zostały oczyszczone z twardych, zewnętrznych łupin i zachowały warstwę zwaną zarodkiem. Dzięki temu wartość odżywcza brązowego ryżu, a także zawartość witamin i minerałów czy błonnika jest wyższa niż w ryżu białym. W brązowym ryżu znajdziemy m.in.: fosfor, magnez, tiaminę, niacynę i witaminę B6. Fosfor (250 mg/100 g) i magnez (110 mg/100 g) to duet, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Warto wiedzieć, że magnez pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego. Tiamina (0,48 mg/100 g) natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, a niacyna (4,70 mg/100 g) pomaga zachować zdrową skórę. Witamina B6 (0,49 mg/100 g) z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Brązowy ryż ma lekko orzechowy posmak, bardzo dobrze komponuje się z potrawami z drobiu, jest idealny do dań kuchni chińskiej czy meksykańskiej.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina B6: 0,49 mg (35%)*
Fosfor: 250 mg (35,7%)*
Magnez: 110 mg (29,3%)*
Tiamina: 0,48 mg (43,6)*
Niacyna: 4,70 mg (29,38)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005