Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Ryż basmati

Doskonała alternatywa…

Ryż doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Risotto, paella czy sushi, ryż smażony z warzywami, grzybami czy drobiem, dodatek do gulaszu bądź w wersji na słodko, z sezonowymi owocami, to tylko niektóre propozycje podania tego popularnego ziarna. Choć ryż kulturowo kojarzy się z Chinami, już dawno zadomowił się praktycznie w każdej kuchni na świecie – czy to domowej, czy restauracyjnej. W Polsce dostępne są przeróżne typy i gatunki ryżu – różnią się kształtem ziarna, stopniem oczyszczenia, kolorem czy smakiem.

Ryż basmati ze względu na subtelny orzechowy aromat (basmati w języku hindi oznacza pachnący) oraz śnieżnobiałe smukłe ziarna, zyskał miano „księcia ryżu”.
Jego niezaprzeczalnym atutem jest to, że długie, cienkie ziarna basmati, powiększając się podczas gotowania, nie tracą „zgrabnego” wyglądu a do tego pozostają sypkie. Dzięki niskiej zawartości amylopektyny ryż ten prawie się nie klei. Uprawiany jest u podnóża Himalajów. To dzięki tym wyjątkowym warunkom naturalnym ryż basmati charakteryzuje się wysoką jakością oraz niepowtarzalnym aromatem.
Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza oraz drobiem. Jest ciekawą alternatywą dla ziemniaków czy makaronu. Warto pamiętać, że ryż nie zawiera glutenu, zatem mogą go spożywać osoby nietolerujące tego białka.