Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Rukola

…aromatyczna sałata powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej.

Ma przyjemny, orzechowy, lekko pikantny i jednocześnie gorzkawy smak. Z tego powodu rukola jest często dodawana do potraw o łagodnym czy niewyrazistym smaku np. twarogu, awokado, jaj, mozzarelli. Jest coraz popularniejsza w Polsce – obecnie to niemal podstawowy składnik gotowych kompozycji sałat. Rukola należy do rodziny kapustowatych. Co ciekawe, jest ona spokrewniona z rzodkiewką czy chrzanem. Ta aromatyczna sałata jest powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, a zwłaszcza włoskiej. Warzywo doskonale współgra z pizzą i makaronami, dodaje się ją do bruschetty czy fantazyjnych kanapek. Robi się z rukoli także pesto. Roślina ta nadaje się zarówno do spożywania na surowo, jak i w formie gotowanej lub smażonej. Doskonale smakuje doprawiona tylko oliwą i sokiem z cytryny, wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami. Rukola dodaje potrawom nie tylko niepowtarzalnego aromatu i smaku, lecz również pełni funkcję dekoracyjną. Roślina ta jest odporna na niskie temperatury, więc spokojnie przez 2-3 dni można przechowywać ją w lodówce.