Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Rodzynki

Dodatek do wypieków i deserów!

To wysuszone owoce winogron – bardzo słodkie, bardziej lub mniej soczyste w zależności od gatunku i metody suszenia. Podobnie jak inne bakalie, stosujemy je głównie jako dodatek do słodkich wypieków i deserów. Ale warto użyć ich też do delikatnych białych mięs, jak indyk czy kurczak. Często używane są jako składnik nadzienia, dodadzą słodkości zielonym sałatom. Warto spróbować szpinaku po katalońsku, czyli duszonych na oliwie świeżych liści szpinaku z dodatkiem czosnku, rodzynek i uprażonych orzeszków piniowych (możesz je zastąpić np. łuskanym słonecznikiem, orzeszkami ziemnymi, nerkowca, płatkami migdałów etc.). Tak przygotowany szpinak to smaczna przystawka lub dodatek do mięs.

Rodzynki to smaczny składnik granoli i muesli. Jeśli nie chcesz, żeby były twarde, przechowuj je w szczelnym pojemniku. Te wysuszone i twarde zaś przed dodaniem do ciasta namocz we wrzątku i odsącz na sitku. Jeśli przygotowujesz danie albo deser dla dorosłych, rodzynki możesz macerować w alkoholu, np. typu brandy, rum, whisky, gin – najlepiej przez kilka godzin (lub dłużej, jeśli przechowasz je w szczelnym słoiku z płynem). Nasączone alkoholem rodzynki można też dodać do deserów lodowych.