Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Pomidor

Warto wiedzieć, że pomidor:
• jest niskokaloryczny
• zawiera witaminę C
• należy do grupy produktów średnio zasadotwórczych

Pomidory to warzywa, po które chętnie sięgamy każdego dnia. Dojrzałe warzywa mają wyraźny, przyjemny zapach i intensywny kolor. Stanowią idealny dodatek do kanapek czy sałatek, a w wersji na ciepło sprawdzają się jako element zup, sosów czy zapiekanek.
Pomidory kojarzą nam się przede wszystkim z likopenem. Jest to związek z grupy karotenoidów o działaniu przeciwutleniającym. Warto wiedzieć, że likopen z produktów powstałych po przetworzeniu pomidorów wchłania się lepiej niż ten ze świeżych.
Pomidory stanowią źródło witaminy C – 100 g produktu dostarcza ok. 28% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, zębów, dziąseł czy skóry. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także zwiększa przyswajanie żelaza.
Ponadto, pomidory zawierają bardzo dużo wody, a zatem skutecznie gaszą pragnienie. Są to również warzywa niskokaloryczne (20 kcal/100 g), więc mogą stanowić element diety osób chcących zadbać o linię. Warto również wiedzieć, że pomidory należą do grupy produktów średnio zasadotwórczych, co stanowi ważną informację dla osób borykających się ze skutkami zakwaszenia organizmu.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 23 mg (28,75%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005