Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Pomarańcze

Czy wiesz, że:
• z pomarańczy możesz zrobić dżem, konfitury lub marmoladę
• sos na bazie pomarańczy doskonale komponuje się z kurczakiem

Pomarańcze należą do owoców z rodziny cytrusowych o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Owoce są cenione nie tylko za smak i charakterystyczny aromat, ale także za wartości odżywcze i zawartość witaminy C (49 mg/100 g). Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i regeneracji zredukowanej witaminy E.

Wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę, aby były ciężkie, jędrne i twarde. Należy pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć, a najlepiej sparzyć skórkę wrzątkiem.

Z pomarańczy można wycisnąć sok,  zrobić dżemy, konfitury, marmolady. Wypieki zyskają aromatyczną nutę dzięki dodaniu skórki lub soku. Pomarańcze polecane są również do sałatek. Można z nich zrobić sos, który doskonale komponuje się z kurczakiem.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 49 mg (61,25%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005