Pomarańcze
Czy wiesz, że:
• z pomarańczy możesz zrobić dżem, konfitury lub marmoladę
• sos na bazie pomarańczy doskonale komponuje się z kurczakiem
Pomarańcze należą do owoców z rodziny cytrusowych o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Owoce są cenione nie tylko za smak i charakterystyczny aromat, ale także za wartości odżywcze i zawartość witaminy C (49 mg/100 g). Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i regeneracji zredukowanej witaminy E.
Wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę, aby były ciężkie, jędrne i twarde. Należy pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć, a najlepiej sparzyć skórkę wrzątkiem.
Z pomarańczy można wycisnąć sok, zrobić dżemy, konfitury, marmolady. Wypieki zyskają aromatyczną nutę dzięki dodaniu skórki lub soku. Pomarańcze polecane są również do sałatek. Można z nich zrobić sos, który doskonale komponuje się z kurczakiem.
Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina C: 49 mg (61,25%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)
Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005