Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Płatki owsiane

W płatkach owsianych znajdziemy:
• potas
• fosfor
• żelazo
• magnez
• witaminę E
• tiaminę

Każdego ranka organizm potrzebuje zastrzyku energii, aby dobrze rozpocząć dzień. Taką rolę doskonale spełniają płatki owsiane. Jest to idealna propozycja na pożywne śniadanie lub przekąskę dla tych, którzy pragną połączyć zdrowe odżywianie z troską o smukłą sylwetkę.
W płatkach owsianych znajdziemy cenne minerały i witaminy: potas (379 mg/100 g), fosfor (433 mg/100 g), magnez (129 mg/100 g), żelazo (3,9 mg/100 g), witaminę E (1,8 mg/100 g) oraz tiaminę (0,46 mg/100 g).
Potas, magnez i tiamina pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Magnez wraz z fosforem pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Żelazo natomiast przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Najpopularniejszym posiłkiem przygotowywanym z płatków jest tradycyjna owsianka, ale można je również dodać do zbożowych ciasteczek czy bułeczek na bazie mąki żytniej. Płatki owsiane to element zdrowiej diety, który w połączeniu z ulubionymi dodatkami stanowi pyszny i jednocześnie dietetyczny posiłek.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Potas: 379 mg (18,95%)*
Fosfor: 433 mg (61,85%)*
Magnez: 129 mg (34,4%)*
Żelazo: 3,9 mg (27,85%)*
Tiamina: 0,46 mg (41,81%)*
Witamina E:1,8 mg (15%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005