Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Płatki jęczmienne

Płatki jęczmienne zawierają:
• potas (388 mg/100 g)
• fosfor (332 mg/100 g)
• magnez (90 mg/100 g)
• żelazo (3,6 mg/100 g)
• niacynę (2,50 mg/100 g)

Płatki jęczmienne to doskonała propozycja na pożywne i smaczne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub ulubionymi owocami. Można je wykorzystać również do przygotowania domowego muesli czy ciasteczek. W płatkach jęczmiennych znajdziemy m.in.: potas, fosfor, magnez, żelazo i niacynę. Potas (388 mg/100 g) pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Fosfor (332 mg/100 g) i magnez (90 mg/100 g) to duet, który pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Dodatkowo, magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Żelazo (3,6 mg/100 g) z kolei pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także w transporcie tlenu w organizmie. Niacyna (2,5 mg/100 g) natomiast pomaga zachować zdrową. Płatki jęczmienne to element zdrowej diety, który w połączeniu z ulubionymi dodatkami może stanowić pyszny i wartościowy posiłek po który możesz sięgać każdego dnia.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu
Potas: 388 mg (19,4%)*
Fosfor: 332 mg (47,4%)*
Magnez: 90 mg (24%)*
Żelazo: 3,6 mg (25,7%)*
Niacyna: 2,50 mg (15,62%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005″