Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Pieprz cayenne

Wiele zastosowań!

Krzysztof Kolumb ze swoich wypraw przywiózł do Europy nie tylko kawę, herbatę, warzywa (np. ziemniaki i kukurydzę), ale też przyprawy, w tym imbir i pieprz cayenne. Pieprz kajeński nie jest pieprzem w dosłownym rozumieniu tego słowa, ale dojrzałą, zmieloną żółtą i czerwoną ostrą papryką, w której głównym nośnikiem ostrości są nasiona i białe błonki. To dlatego ostrość pieprzu cayenne może się różnić – gdy w procesie proszkowania mielone są też nasiona, wówczas pieprz jest ostrzejszy od tego, w którym użyto samego owocu.
W kuchni ma dużo zastosowań, świetnie sprawdzi się jako przyprawa do grillowanych mięs, można go użyć w marynatach. Doda wyrazistości wszelkiego rodzaju potrawom z jajek – czy codziennym jajkom na twardo z majonezem, czy w jajecznicy i omletach, czy w szakszuce – jajkach z pomidorami na ciepło. Wzbogaci smak wędzonego łososia, podkręci klasyczną zupę pomidorową. Sprawi, że przekąski i wytrawne ciasteczka zyskają głębię smaku. Azteccy królowie rozsmakowywali się zaś w połączeniu czekolady i ostrej papryczki – warto spróbować!