Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Pestki słonecznika

Idealna przekąska…

Można jeść je zarówno jako samodzielną przekąskę lub uprażyć na patelni z odrobiną soli himalajskiej. W wersji lekko przyrumienionej są doskonałym dodatkiem do świeżych i lekkich sałatek warzywnych. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się ich rozgrzewać powyżej 100° C, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur, tracą one swoje cenne wartości odżywcze. A wersji śniadaniowej na słodko, pestki to numer jeden w granoli, musli, owsiankach czy z jogurtem i owocami. Nie bójmy się też ich miksować, bo namoczone uprzednio w wodzie mineralnej (czas moczenia to około 6 godzin) i zmiksowane z dodatkiem różnych przypraw, oliwy, cytryny i czosnku, zamieniają się w przepyszną i pożywną pastę do kanapek.

A dlaczego warto moczyć pestki? Po pierwsze usuwamy z nich potencjalne zanieczyszczenia. Ponadto namoczone nasiona są rozmiękczone, dzięki czemu łatwiejsze do strawienia. Ale teraz mamy sezon na świeżego słonecznika, prosto z tyczki – ta postać jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Zatem smacznego!