Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Pestki dyni

Smakowite źródło zdrowia!

To smakowite źródło zdrowia. Krótkie prażenie np. na suchej patelni sprawia, że pestki są smaczniejsze i bardziej chrupkie. A dzięki temu, że prażenie jest procesem krótkotrwałym, to nie wpływa znacząco na wartości odżywcze. W składzie pestek dyni znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, a także drogocenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ale uwaga! Pestki są wysokokaloryczne. 1 łyżka obranych pestek dyni to ok. 56 kcal.

Pestki dyni są znakomitym dodatkiem do np. ciasteczek owianych, podprażone dodadzą chrupkości i orzechowego posmaku zielonym sałatom, znajdziemy je i w chlebie, i w popularnych śniadaniowych granolach czy muesli. Z pestek dyni można też zrobić pesto – zmiksować prażone pestki dyni z natką pietruszki, kolendrą, czosnkiem, startym serem typu parmezan i oliwą. Sprawdzą się też w przekąsce na ostro z prażonymi orzeszkami ziemnymi w stosunku 1:2. Do tego wystarczy 1/4 kostki roztopionego masła wymieszanego z 2 płaskimi łyżkami brązowego cukru, 1 łyżeczką pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczkami cynamonu i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Orzechy mieszamy dokładnie z aromatycznym masłem, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 10-12 minutach wyjmujemy, studzimy i mieszamy z uprażonymi na sucho pestkami dyni. Słodko ostra przekąska jest gotowa!