Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Papryka czerwona

W czerwonej papryce znajdziemy:
• witaminę E
• witaminę C
• witaminę B6

Czerwona papryka stanowi element naszego codziennego menu. Ceniona jest przede wszystkim za swój zdecydowany smak, ale to nie jedyny jej atut. Papryka jest źródłem kwasy askorbinowego, bardziej znanego jako witamina C (144 mg/100 g). Znajdziemy w niej również witaminy E (2,9 mg/100 g) i B6 (0,45 mg/100 g).
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Duet witamin C i B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto, witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. A witamina C zwiększa przyswajanie żelaza i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Nie tylko surowa papryka znajduje swoich zwolenników. Z powodzeniem sprawdza się w wersji faszerowanej na ciepło lub jako składnik zup. Śmiało można ją serwować w ciepłych daniach, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej traci stosunkowo mało swoich właściwości.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina E: 2,9 mg (24,16%)*
Witamina C: 144 mg (180%)*
Witamina B: 0,45 mg (32,14%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005