Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe stanowią źródło:
• Witaminy B6
• Witaminy E
• Potasu
• Wapnia

Owoce leszczyny to fenomenalna przekąska. Są źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.: potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor oraz witaminy: E i B6.  Potas (616 mg/100 g) pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Wapń (186 mg/100 g) w duecie z fosforem (333 mg/100 g) jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Magnez (140 mg/100 g) z kolei przyczynie się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Żelazo (3,4 mg/100 g) pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie i prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Witaminy, które znajdziemy w orzechach laskowych są cenne dla naszego organizmu. Witamina B6 (0,55 mg/100 g) przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej, a witamina E (38,71 mg/100 g) znana jest powszechnie jako witamina młodości, wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Orzechy laskowe stanowią idealny dodatek do ciast, deserów oraz jako surowiec w produkcji oleju.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina B6: 0,55 mg (39,29%)*
Witamina E: 38,71 mg (322,58%)*
Potas: 616 mg (30,80%)*
Wapń: 186 mg (23,25%)
Fosfor: 333 mg (47,57%)
Magnez: 140 mg (37,33%)
Żelazo: 3,4 mg (24,29%)

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005