Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Oregano

Niezłe ziółko…

Chyba nikt nie wyobraża sobie włoskiej pizzy czy spaghetti bez tego wonnego składnika o lekko gorzkawym smaku. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże liście, jak i ususzone. Przyprawa ta doskonale komponuje się z niemal każdym typem dań. Podkreśla smak i aromat zup, drobiu, wołowiny i cielęciny a także dań warzywnych.
Sałatka grecka z wiosennych nowalijek z dodatkiem świeżo posiekanych bazylii i oregano, to wprost niezbędnik ogródkowych spotkań towarzyskich. Przygotowując mięsa i ryby do grillowania, warto potrzymać je nawet 12 godzin w marynacie z oliwy, świeżych ziół, przypraw i soku z cytryny. Do tego dip na bazie jogurtu z czosnkiem i świeżym oregano w towarzystwie warzywnych przekąsek, mmmm… Można też kilka młodych gałązek tego zioła zanurzyć w lekko podgrzanej oliwie z oliwek. To gwarantowany sukces w kuchni! Natomiast aby osiągnąć optymalny smak oregano podczas przyrządzania potrawy, zgniatamy liście oregano i dodajemy je na 10 minut przed końcem gotowania. Warto przy tym używać tej przyprawy z rozsądkiem, bo to bardzo aromatyczna roślina, której moc może zdominować smak potrawy.