Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek:
• stanowi źródło witaminy E
• charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych

Co jest podstawą diety śródziemnomorskiej? Z całą pewnością jednym z jej kluczowych elementów jest oliwa z oliwek.
Najlepszym rodzajem oliwy z oliwek jest ta z pierwszego tłoczenia. W wyniku tego procesu uzyskujemy oliwę o najwyższych cechach smakowych i odżywczych.
Oliwa w oliwek charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Ponadto, oliwa stanowi bogate źródło witaminy E (11,95 mg/100 g), która pomaga chronić komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Warto pamiętać, że oliwa powinna być sprzedawana w butelkach z ciemnego szkła, które chronią nietrwałe składniki przed szkodliwym działaniem światła. Należy też zwrócić uwagę na kolor oliwy – tylko zielonkawy i lekko wpadający w żółć wskazuje na jej świeżość. Pomarańczowa barwa sugeruje, że doszło do utlenienia i produkt nie nadaje się już do spożycia. W kuchni stanowi idealną bazę do sosów sałatkowych. Może być również zamiennikiem popularnego masła czy margaryny. Świetnym, typowo włoskim pomysłem jest moczenie w niej pieczywa.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina E: 11,95 mg (99,58%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005