Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Olej ryżowy

Idealny do marynat, sosów, dressingów, grillowania…

Przyjemnie neutralny w smaku olej ryżowy ma szerokie zastosowanie, szczególnie chętnie wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, gdzie popularne są potrawy smażone w wysokiej temperaturze na głębokim tłuszczu (np. tempury) lub szybko na bardzo dużym ogniu (dania typu stir-fry). Charakteryzuje się niską tzw. lepkością, dzięki czemu produkty smażone na oleju ryżowym wchłaniają go około 1/5 mniej niż smażone na innych tłuszczach. Ale to nie oznacza, że ten olej nadaje się tylko do smażenia – polecamy go do marynat, sosów, dressingów, grillowania. W wersji rafinowanej jest trwały – może stać na półce w temperaturze pokojowej przez nawet dwa lata od daty produkcji. W wersji nierafinowanej zaś najlepiej przechowywać go w ciemnej butelce w chłodnym miejscu nie dłużej niż 30 dni.

Olej ryżowy jest bogaty w witaminę E – tzw. witaminę młodości, która odpowiedzialna jest m.in. za regenerację komórek skóry; w składzie oleju ryżowego znajdziemy też inne antyoksydanty, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki. Olej ryżowy wspomaga też obniżenie stężenia „złego” cholesterolu oraz ma właściwości hypoalergiczne – nie jest alergenem.