Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Olej lniany

Olej lniany:
• jest tłoczony na zimno
• ma intensywny zapach
• zawiera kwasy: omega-3, omega-6, omega-9

Olej lniany uważany jest za jeden z najzdrowszych. Wyciskany jest z nasion lnu czyli siemienia lnianego. Ma żółtą barwę, intensywny zapach i nieco cierpki, lekko orzechowy smak. W oleju lnianym tłoczonym na zimno znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 oraz omega-9. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem. Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na NNKT wynosi 3% ogólnej energii pożywienia. Ta ilość zalecana jest dla zdrowych osób dorosłych we wszystkich okresach życia, z wyjątkiem wieku podeszłego, kiedy to zaleca się zwiększenie do 4% odsetka energii z NNKT z uwagi na często występujące zaburzenia wchłaniania i gospodarki lipidowej. Niedobór NNKT w diecie może powodować istotne konsekwencje zdrowotne min. spadek przyrostu masy ciała i spowolnienie wzrostu, zmiany skórne, zwiększoną wrażliwość na infekcje, zaburzenie transportu cholesterolu czy pogorszenie procesu gojenia się ran. Warto wiedzieć, że kwasy tłuszczowe wielonienasycone pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury ulegają bardzo szybkiemu procesowi utlenienia. Po otwarciu olej powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła. Olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno, nie należy go podgrzewać ani używać do smażenia, gdyż traci wtedy swoje właściwości. Dzieje się tak dlatego, że olej ten charakteryzuje się niską temperaturą dymienia. Spożywanie oleju lnianego wpływa także korzystnie na kondycję skóry – nawilża, odżywia i nadaje jej elastyczności. Warto dodawać go do warzyw – zarówno gotowanych jak i surowych, a także do sałatek, sosów, kasz czy ziemniaków.

Źródło:
„Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” pod redakcją: Gawęcki J., Hryniewiecki L. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007