Olej kokosowy
Wszechstronne zastosowanie…
Czytaj więcejOlej kokosowy stał się kulinarnym hitem w polskich domach. Nie ma się czemu dziwić, wszak ma wyjątkowo wszechstronne zastosowanie na talerzu. Jego smak i aromat znakomicie wzbogaca sałatki, owocowe shake’i czy granolę z jogurtem. Na oleju kokosowym można także smażyć w bardzo wysokich temperaturach. Co ciekawe – np. ciasto naleśnikowe smażone na oleju kokosowym nie wchłania tłuszczu i jednocześnie zachowuje lekko kokosowy posmak.
Niektórzy stosują ten olej nawet jako niecodzienny dodatek do herbaty czy kawy.
A to nie wszystkie dobrodziejstwa tego tłuszczu, ponieważ olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Doskonale sprawdza się w roli odżywki do włosów, kojącego balsamu do ciała, a nawet kremu do opalania.
Wybierając ten produkt należy jednak pamiętać, że najcenniejsze właściwości zawiera jedynie olej tłoczony na zimno i nierafinowany.