Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Ogórek

Warto wiedzieć, że ogórek:
• ma niewielką ilość kalorii (14 kcal/100 g)
• należy do grupy produktów wysoko zasadotwórczych
• zawiera askorbinazę – enzym utleniający witaminę C
• zawiera chlorofil

Ogórek składa się głównie z wody, a jego wartość odżywcza nie jest wysoka. Za zieloną barwę ogórka odpowiada chlorofil, który ma właściwości oczyszczające, a za gorzkawy smak – kukurbitacyny. Ogórek nie jest zbyt zasobny w witaminy i minerały. Znajdziemy w nim niewielkie ilości witamin: C, A, E i z grupy B oraz minerałów: potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Ze względu na niewielką ilość kalorii (14 kcal/100 g), która wynika z zawartości wody (ok. 96%), ogórek polecany jest jako składnik diet odchudzających. Warto wiedzieć, że ogórki zawierają askorbinazę – enzym utleniający witaminę C, dlatego nie należy ich łączyć z warzywami bogatymi w tę witaminę, jak na przykład pomidory czy czerwona lub zielona papryka. Warzywo cenione jest ze względu na zawartość związków o charakterze zasadowym, co korzystanie wpływa na odkwaszenie organizmu. W związku z tym, po to warzywo powinny sięgać osoby, które czuję się zmęczone, mają mało energii, skarżą się na kłopoty z pamięcią i koncentracją, a także pogorszył się stan ich cery, gdyż takie objawy sugerują zakwaszenie organizmu. Na co dzień świeże ogórki warto dodawać do kanapek, sałatek i surówek. Ogórki nadają się również do kiszenia, marynowania i konserwowania.

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005″