Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Nektarynka

W nektarynce znajdziemy:
• witaminę C
• witaminę E

Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, od której odróżnia się przede wszystkim gładką skórką owoców. Ma aromatyczny, słodki i soczysty miąższ o żółtej lub pomarańczowej barwie. Sprawdzi się nie tylko w słodkich deserach, lodach, ciastach owocowych, naleśnikach na słodko, przetworach czy owocowych smoothies. Można ją dodać zamiast pomidorków do zielonej sałaty i skropić wytrwanym winegretem. Lubi się z serami pleśniowymi i orzechami. Podobnie jak melona, możesz podawać kawałki nektarynek zawinięte w cieniutkie plasterki szynki dojerzewającej, jako przystawkę.

Nektarynka może być składnikiem tzw. czatniejów – słodko-wytrawnych (bo z owoców i warzyw) sosów pochodzących z kuchni indyjskiej, których częstymi dodatkami są cebula, czosnek, rodzynki, ocet. Bardzo popularne w kuchni angielskiej, takie przetwort świetnie sprawdzą się do potraw mięsnych.

Nektarynki przechowuj w temperaturze pokojowej, a jeśli chcesz, żeby były dłużej przydatne do spożycia, włoże je do plastikowej torebki i do lodówki.

W nektarynce znajdziemy witaminy: C i E. Witamina E (1,8 mg/100 g), znana jako witamina młodości, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Natomiast witamina C (13,7 mg/100 g) pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, kości, zębów i dziąseł. Witamina C pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także zwiększa przyswajanie żelaza.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:
Witamina E: 1,8 mg (15,0%)*
Witamina C: 13,7 mg (17,1%)*
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005