Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Natka pietruszki

W natce pietruszki znajdziemy:
• witaminy: C, E, B2
• potas
• wapń
• magnez
• żelazo

Pietruszka jest ceniona nie tylko dzięki korzeniowi, lecz również za sprawą natki. Liście pietruszki pasują do różnego rodzaju bulionów, dań mięsnych, zup czy soków warzywnych. Warto wiedzieć, że natka może być zamrażana lub suszona – nie traci wtedy zbyt dużej ilości wartości odżywczych. Należy jednak uważać z jej gotowaniem, podczas obróbki termicznej traci część zawartej w niej witaminy C – dlatego też, do zupy najlepiej wrzucić natkę już po jej ugotowaniu. Najzdrowsza jest, oczywiście, świeża!
Warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety, przede wszystkim ze względu na zawartość: wapnia (193 mg/100 g), magnezu (69 mg/100 g), żelaza (5,3 mg/100 g), potasu (695 mg/100 g), witaminy E (3,16 mg/100 g) i B2 (0,28 mg/100 g).
Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, a także jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Magnez i żelazo to duet, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto, żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Witaminy E i B2 pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. A dodatkowo, witamina B2, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Jeśli lubimy czosnek, warto mieć pod ręką natkę pietruszki, której żucie zneutralizuje przykry zapach.
Z natki możemy również przygotować pyszne, aromatyczne pesto.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 177,7 mg (222,12%)*
Witamina B2: 0,28 mg (20%)*
Witamina E: 3,16 mg (26,33%)*
Potas: 695 mg (34,75%)*
Wapń: 193 mg (24,12%)*
Magnez: 69 mg (18,4%)*
Żelazo: 5,3 mg (37,85%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005