Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Natka pietruszki

W natce pietruszki znajdziemy:
• witaminy: C, E, B2
• potas
• wapń
• magnez
• żelazo

Pietruszka jest ceniona nie tylko dzięki korzeniowi, lecz również za sprawą natki.

Domowy rosół bez natki pietruszki? Niedzielny obiad bez posypanych nią ziemniaków? Natka pietruszki w kuchni polskiej to i popularna dekoracja, i ważny dodatek smakowy – na przykład w nadzieniu do kurczaka. Ale spróbuj też makaronu z pesto z natki pietruszki zmiksowanej z czosnkiem, oliwą, prażonymi nasionami słonecznika i startym serem typu parmezan. Niewielką ilość natki pietruszki dodaj do zielonego koktajlu z jarmużu i jabłka.

Natka bardzo dobrze się przechowuje – świeżą przechowuj w lodówce w słoiczku z wodą lub owiniętą wilgotnym papierem kuchennym lub ściereczką. Znakomicie się mrozi – umyte i osuszone (koniecznie!) listki natki posiekaj i przełóż do szczelnego słoiczka lub plastikowego pojemnika. Chcesz wyhodować świeżą natkę? Posadź w doniczce w ziemi korzeń pietruszki, postaw na nasłonecznionym parapecie i podlewaj.

Z natki przygotujesz też aromatyzowane masełko np. do steków. Wymieszaj posiekaną natkę z miękkim masłem lub zrób pastę z natki i ząbku czosnku roztartego z solą – i tę masę wymieszaj z miękkim masłem. Natką możesz też aromatyzować olej lub oliwę – otrzymasz domową oliwę smakową.

Warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety, przede wszystkim ze względu na zawartość: wapnia (193 mg/100 g), magnezu (69 mg/100 g), żelaza (5,3 mg/100 g), potasu (695 mg/100 g), witaminy E (3,16 mg/100 g) i B2 (0,28 mg/100 g).
Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, a także jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Magnez i żelazo to duet, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto, żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Witaminy E i B2 pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. A dodatkowo, witamina B2, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Jeśli lubimy czosnek, warto mieć pod ręką natkę pietruszki, której żucie zneutralizuje przykry zapach.

Witaminy i składniki mineralne na 100 g produktu:

Witamina C: 177,7 mg (222,12%)*
Witamina B2: 0,28 mg (20%)*
Witamina E: 3,16 mg (26,33%)*
Potas: 695 mg (34,75%)*
Wapń: 193 mg (24,12%)*
Magnez: 69 mg (18,4%)*
Żelazo: 5,3 mg (37,85%)*

* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)

Źródło:
„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” autorów: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005