Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Nasiona Chia

Superfood!

Pojawiły się w polskiej kuchni stosunkowo niedawno, ale dość szybko zyskały na popularności. Właściwości fizyczne mają podobne do siemienia lnianego – można je jeść na surowo, zmielenie zwiększa przyswajalność przez organizm, a namoczenie ich w płynie sprawia, że nasiona chia pęcznieją, a konsystencją przypominają żel.

Jedno z popularniejszych połączeń – wegańskich – to deser z nasion chia w mleku kokosowym, ryżowym, sojowym lub migdałowym, z dodatkiem cukru (lub bez) oraz owoców – w postaci musu, kawałków, soków. Warto spróbować, bo jest on prosty do przygotowania [link do przepisu].

Nasiona są łagodne i neutralne w smaku, można je dodać do owsianek, batonów typu muesli, jogurtów, koktajli. Jeśli chcesz dodać do zielonych sałat, możesz je uprażyć jak nasiona słonecznika czy dyni. Pamiętaj tylko, żeby je w trakcie prażenia na suchej patelni mieszać – przypalone nie smakują dobrze!

Nasiona chia przechowuj w szczelnym pojemniku w ciemnym, chłodnym miejscu (np. w lodówce – ale pamiętaj, żeby pojemnik był naprawdę szczelny – chia wchłonie zapachy i wilgoć z lodówki).