Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mleko kokosowe

Z miąższu orzecha kokosowego…

Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz zapach. Mleko kokosowe typowe dla kuchni tajskiej czy indyjskiej, z powodzeniem zadomowiło się również w Polsce.

Jako alternatywa dla mleka krowiego – szczególnie ważna dla alergików czy wegan, doskonale sprawdza się latem jako składnik koktajli mleczno-owocowych. Ponadto na mleku tym ugotujemy pyszną i aromatyczną kaszę jaglaną czy owsiankę. Dodamy je również z powodzeniem do ciasta naleśnikowego lub wypieków. A jako dodatek do kawy sprawia, że gorący napój nabiera zniewalającego kokosowego aromatu.

Mleko kokosowe to również świetna baza do sosów z dodatkiem orientalnych przypraw curry czy cynamonu oraz do zagęszczania zup. Mleko wzbogaca ich smak, nadaje przyjemną, kremową konsystencję a także skutecznie łagodzi smak pikantnych przypraw. A które mleko wybrać? Najważniejsze, aby składało się głównie z ekstraktu z kokosa i wody.