Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Miód

Miód:
• bywa nazywany „płynnym złotem”
• stanowi zdrowy zamiennik cukru

Miód bywa nazywany „płynnym złotem”, może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą – w postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci skrystalizowanej – krupiec.

Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i powszechnie stosowanych rodzajów pszczelego produktu. Jego barwa i smak zalezą od pory zbioru. Miód z roślin wiosennych ma delikatny, łagodny smak, natomiast ten z pory letniej odznacza się ciemniejszą barwą i wyrazistym smakiem. Zapach miodu wielokwiatowego jest dość silny, przypomina zapach wosku.

Miód lipowy uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych. Jednak uzyskanie czystego miodu w naturalnych warunkach jest dość trudne, ze względu na to, że lipa jest drzewem stosunkowo rzadko spotykanym w naszym kraju i bardzo trudno jest odnaleźć większe skupiska drzew rosnących w sprzyjających warunkach, czyli z dala od spalin samochodów.Miód lipowy, w stanie płynnym, pod względem konsystencji i barwy przypomina olej rycynowy. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. Zapach przypomina zapach kwiatu lipy oraz lekko ostrym, gorzkawym smakiem.
Korzystne działanie miodu lipowego poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy lecznicze właściwości miodu.

Miód gryczany w postaci płynnej patoki, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. Charakteryzuje się silnym aromatem kwiatów gryki, ostrym, lekko piekącym smakiem. Idealnie sprawdzi się do wypieków – pierników czy mazurków.

Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców. W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta, pochodząca najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta, zazwyczaj jodłowa i świerkowa. Miody spadziowe z drzew liściastych posiadają łagodny i delikatny aromat oraz specyficzny smak. Spadź z drzew iglastych jest łagodna, słodka, lekko żywiczna. W zabarwieniu jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym (w przypadku spadzi iglastej) lub ciemno żółtawym (w przypadku spadzi liściastej). Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.