Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Migdały

Słodki dodatek!

Słodkie migdały – bo o nich mowa, to superbakalia, z której wyczarujemy prawdziwe cuda. Ze zmielonych migdałów – marcepan i makaroniki. Jeśli zastąpimy zwykłą mąkę mączką migdałową, ciasta będą miały gęstą, mokrą strukturę. Z łuskanych migdałów otrzymamy chrupiący dodatek do sałat i smaczną przekąskę – warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni, żeby wzmocnić smak. Płatki migdałowe i słupki zaś to nie tylko dekoracja, ale też składnik dodający daniom nuty słodkości i orzechów.

Mielone migdały, piana z białek i cukier to podstawowe składniki słynnych francuskich makaroników – ciasteczek (a może bezików?) przekładanych kremem. Z wakacji w krajach basenu morza śródziemnego mamy wspomnienie chłodzącej orszady – słodkiego napoju z migdałów i wody kwiatowej – różanej albo pomarańczowej. Pamiątka z Grecji zaś to migdały – w skórce lub bez – zatopione w złotym miodzie. Mleko migdałowe zaś bardzo łatwo jest przygotować w domu. Blanszowane (bez skórki) migdały zalewamy wieczorem wodą w proporcjach ok. 1:3, zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej (lub zalewamy wrzątkiem – wówczas wystarczy ok. 2 godziny). Następnie dokładnie blendujemy i odcedzamy przez bardzo gęste sito lub gazę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Mleko migdałowe możemy doprawić do smaku syropami lub miodem. Przechowujemy w lodówce.