Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mięta

Orzeźwiająca i odświeżająca!

Orzeźwiająca, odświeżająca, o charakterystycznym smaku i zapachu mięta już od dawna nie jest tylko naparem z suszu – remedium na bolący żołądek. Znajdziemy ją w daniach wytrawnych i słodkich. Mięta doda charakteru sałatce owocowej (ładnie ją też przyozdobi). Sprawi, że lemoniada będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca, a  lody zyskają podwójnej siły mrożenia. Mięta lubi się z czekoladą (lody miętowe z kawałkami czekolady czy miętowe czekoladki w polewie czekoladowej). Wspaniałym smakowym połączeniem jest pochodząca z Grecji sałatka z arbuza, sera feta i mięty, skropiona dobrej jakości oliwą, z dodatkiem pieprzu. Spróbuj też dania tabbouleh – sałatki bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu. I jest naprawdę prosta – to bowiem połączenie kaszy bulgur, quinoi lub kus-kusu, pokrojonych drobno pomidorów, cebuli (lub dymki), ogórka z oliwą, sokiem z cytryny oraz dużą ilością posiekanej natki pietruszki i dodatku mięty. To podstawa, bo można do niej dodawać posiekane orzechy, pestki granata, skórkę otartą z cytryny, czosnek… Anglicy zaś zajadają się sosem miętowym i galaretką miętową – znakomicie pasuje do pieczeni z jagnięciny. Listki świeżej mięty warto dodać do zielonego groszku – czy to w postaci sałatki, czy jako dodatku smakowego do lekkiej zupy, dodany tuż przed podaniem. Jeśli nie lubisz pić samej wody, dodaj do dzbanka, butelki lub szklanki listki mięty – woda zyska aromat.