Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Melon

W wersji deserowej i wytrawnej!

Okrągły lub owalny, o zielonej cętkowanej skórce lub żółtej, melon skrywa w sobie wspaniałą słodycz oraz charakterystyczny smak i zapach. Jak wybrać te dojrzałe? Kieruj się dotykiem oraz zapachem. Jego końcówka – ta po drugiej stronie ogonka – powinna lekko ustępować pod naciskiem palca. Powąchaj go – dojrzały melon ma słodki, uwodzący aromatem zapach.

Z melona i szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej, parmeńskiej, serrano etc.) przygotujesz elegancką przystawkę, gdy podłużne kawałki owocu owiniesz cieniutkimi plastrami wędliny. Dodaj kostki melona do zielonych sałat – na przykład do rukoli, mozzarelli, szynki dojrzewającej lub chrupiących kawałków boczku i skrop octem balsamicznym (lub kremem balsamicznym). Na przyjęcie możesz przygotować koreczki z melona, kuleczek mozzarelli, listków mięty i winogron. Sałatka owocowa to kolejny pomysł na melona (lubi się np. z truskawkami, winogronami, malinami, arbuzem). Na upały zaś warto z melona wydrążyć kulki – jest do tego specjalna łyżeczka (można też pokroić w niedużą kostkę – taką wielkości kęsa), przełożyć do pojemnika i zmrozić. Zmiksowany, schłodzony melon z listkami mięty to doskonałe, orzeźwiające smoothie.

Melony powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, dojrzałe wkładaj do lodówki, jeśli planujesz podawać schłodzone.