Marchew
Marchewka, to:
• doskonały składnik zup, surówek i sałatek
• idealnie sprawdzi się jako baza dżemu czy ciasta
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie. Najlepiej spożywać ją na surowo z dodatkiem oleju lnianego lub w postaci świeżo wyciśniętych soków, gdyż wtedy jest najbardziej wartościowa. Obróbka termiczna sprawia, że traci część wartości odżywczych, jednak w tej postaci jest lekkostrawna w przeciwieństwie do marchewki surowej. Jeżeli chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych marchewki, poddajmy ją blanszowaniu. Zachowa dzięki temu barwę i właściwości.
Wybierając marchew, należy pamiętać, że jej korzenie powinny być twarde, gładkie, jasne i stosunkowo proste. Im głębsza pomarańczowa barwa, tym w marchwi jest więcej beta-karotenu. Dla zachowania świeżości korzeni należy zminimalizować ilość utraconej wilgoci poprzez przechowywanie marchwi w najchłodniejszym miejscu w lodówce, w plastikowej torbie lub owiniętą w papierowy ręcznik – dzięki temu marchew zachowa świeżość przez ok. 2 tygodnie.
Warto również wiedzieć, że istnieje wiele odmian marchwi o różnym zabarwieniu korzenia – białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany o zabarwieniu intensywnie pomarańczowym, gdyż zawierają najwięcej karotenu. Marchewka stanowi nie tylko doskonały składnik zup, surówek i sałatek. Można z niej również upiec ciasto czy zrobić dżem.