Starannie wybrane, smaczne i pełne składników odżywczych. Poznaj nasze produkty!

Mango

…tańczmy tango z mango!

Ten egzotyczny owoc znajduje swoje zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Doskonale pasuje do sałatek, koktajli i deserów, jako pierwsze śniadanie lub lekka przekąska. Można je jeść w daniu lub same – tak, jak lubimy najbardziej. Mango warto skropić sokiem z limonki i dodać trochę imbiru, z którym się doskonale komponuje. Można również jeść je z chili. Ten zwyczaj praktykowany jest w Ameryce Łacińskiej.

Z kolei olejek z mango, który ma właściwości nawilżające i regenerujące polecany jest szczególny do skóry suchej i dojrzałej; jest też składnikiem kremów, balsamów, a nawet szamponów.

Dojrzały i najsmaczniejszy owoc ma jędrną, nielepiącą się, zielono – żółto – czerwoną skórkę i powinien być stosunkowo miękki. Łatwo to sprawdzić, naciskając na świeże mango palcem. Jeśli pod naciskiem skórka się ugnie – możemy włożyć owoc do koszyka: jego miąższ będzie dojrzały, soczysty, gęsty i słodki.